Treći rođendan DMD organizacije

Dragi svi, danas imamo mali praznik. 🙂 Naime, na današnji dan pre tri godine, nekoliko roditelja je osnovalo organizaciju DMD Srbija. Nećemo nabrajati šta smo sve uradili za ovo relativno kratko vreme već to ostavljamo za neku drugu priliku, ali neće biti neskromno reći da smo uz pomoć Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, ALIMS-a, Klinike za dečju neurologiju i psihijatriju Beograd, Kliničkog centra Vojvodine i Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine, u ogromnoj meri promenili sliku Srbije kada je u pitanju ova retka bolest i da već sada okupljamo stotinak DMD srpskih porodica. Kao što rekosmo, o studijama koje smo uspeli da dovedemo i iniciramo u našoj zemlji, a to nam je bio primarni cilj, kao i brojnim uspešnim akcijama koje smo organizovali ćemo u posebnom saopštenju koje pripremamo. Ono što sada sa ponosom želimo da podelimo sa vama je prvi priručnik sa vežbama za fizikalnu terapiju na srpskom jeziku, namenjen roditeljima i stručnjacima.
Kao što znate, osim kortikosteroidne terapije i suplemenata, svakodnevna fizikalna terapija, a pre svega vežbe istezanja, su ključne u borbi za naše dečake. Ideja ovog priručnika je da obolelima i njihovim porodicama pruži podršku kroz edukativni materijal koji će im omogućiti da od samog saznanja dijagnoze pravilno neguju svoju decu, a takođe je namenjen i stručnjacima za svakodnevni fizioterapeutski rad. Osim konkretnih vežbi, priručnik uključuje i predlog niza aktivnosti kojima dečaci mogu da se bave.

Inače, prirucnik je nastao u okviru projekta ‘Od novih znanja i veština do leka – Dogodine zdravi’, koji je podržao Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo i kojima se od srca zahvaljujemo na podršci. Naravno, ovim putem se pre svega najviše zahvaljujemo celom timu koji je učestvovao u izradi prirucnika, a pre svega Prof. dr. Aleksandri Mikov, dr Andrei Zubnar, Emini Štrangar (diplomirani fizioterapeut), Prof. dr Vedrani Milić Rašić, kao i divnim DMD mamama, Biljani Lacmanović i Donki Pavić. Priručnik možete preuzeti na donjem linku, a uskoro će biti dostupna i štampana verzija (tiraž je 500 primeraka), kao i video prikaz vežbi na našem sajtu i you tube kanalu o čemu ćemo vas naknadno obavestiti.

DOGODINE ZDRAVI!

 

link za preuzimanje

Treći rođendan DMD organizacije
Idi na vrh