Istezanje kukova

-Zglobovi u kukovima pokreću se i kontrolišu neke od najvećih mišića u telu. Mišici koji se najčešće kontraktuju su oni koji kontrolišu savijanje i podizanje noge (fleksori kukova), i oni koji pokreću nogu u stranu.
Sve vežbe sa istezanjem kukova trebaju se ponoviti oko 10 puta sa svakom nogom.

– Dete leži na boku sa ispruženim nogama, a osoba koja radi vežbu stoji iza njega. Jednom rukom pridržavajte karličnu kost da bi učvrstili kuk, a drugu ruku provucite između butina. Zatim, povlačite nogu unatrag prema sebi, da bi istegli fleksore kuka.

– Dok dete leži na stomaku, čvrsto pritisnite detetovu karlicu, a drugu ruku provucite ispod jedne noge, hvatajući za butinu. Podižite zatim lagano butinu uvis, čime ćete vršiti istezanje kuka i prednjeg dela butine.

– Dete leži na leđima i jedna noga (ona koja se isteže) savijena je u kolenu na gore i dete je drži u tom položaju ako može. Drugu nogu treba uhvatiti iznad kolena i snažno pritiskati na dole.

– Dete leži na stomaku na tvrdoj podlozi bez jastuka. Postepeno i polako stavljamo vrečice sa peskom na zadnjicu (koja je u ovom položaju naglašena), do maksimalnog opterećenja od otprilike 10 kg (stavimo prvo 5 kg, zatim 2 kg itd.). Sa ovim opterećenjem ostati najmanje 20 minuta. Opterećenje skidati polako i postepeno

Drugi važan mišić u kuku je onaj koji povezuje kuk sa zadnjim delom i pomaže kontrolu karlice. Njegovo skupljanje može izazvati krivljenje kičme.

-Za istezanje ovog mišića dete treba ležati na leđima, a osoba koje izvodi vežbu stoji iznad njegovih stopala. Nogu koja se ne isteže treba podići uvis da bi se nesmetano izvodila vežba. Nogu koja se isteže treba pomerati prema sredini ispod podignute noge, ne savijajući je pritom u kolenu.

Istezanje kukova
Idi na vrh