Gastrointestinalni (GI) lekovi

Gastrointestinalni (GI) lekovi

Omekšivači stolice (tj. dukozat, Mikrolax, glicerinske supozitorije)

Zatvor može biti vrlo stvaran i prilično iscrpljujući problem za ljude koji žive sa Duchenneom. Ako nemate pražnjenje creva najmanje svaka četiri dana, to može dovesti do hroničnih problema sa zatvorom. Hronični zatvor može dovesti do drugih stanja, uključujući bol u stomaku, nadimanje, bolno pražnjenje creva, nevoljkost pacijenta da pomeri creva (jer boli!), kao i bolne sitne suze u rektumu i donjem crevu (zvane „pukotine „) koje izazivaju krvarenje i bol. Hronična konstipacija takođe može dovesti do problema sa disanjem kada vam nadutost stomaka ograničava vašu sposobnost da duboko udahnete.

Mogu se prepisati lekovi (kao što su primeri navedeni iznad). Omekšivači stolice ništa ne povećavaju učestalost stolice, već omekšavaju konzistenciju stolice tako da se ona lakše odvaja.

 

Inhibitori protonske pumpe (tj. Priolsec, Prevacid, Protonik,Nolpaza)

Ljudi koji uzimaju steroide često se žale na gastroezofogalni refluks (koji se takođe naziva refluks, refluks kiseline ili žgaravica). Previše kiseline u jednjaku (koja povezuje vaše grlo sa želucem) može dovesti do razvoja čireva, što može izazvati bol i krvarenje. Inhibitori protonske pumpe sprečavaju proizvodnju kiseline u želucu. Manje kiseline u želucu znači manje kiseline koja može biti dostupna da se popne u jednjak i izazove simptome.

Napomena: Konsultujte se sa svojim lekarom pre upotrebe ovog uobičajenog leka za omekšavanje stolice.

Gastrointestinalni (GI) lekovi
Idi na vrh