Lekovi za zdravlje kostiju

Lekovi za zdravlje kostiju

Bisfosfonati

Bisfosfonati su lekovi koji se daju za lečenje osteoporoze (slabljenje, stanjivanje kostiju). Bisfosfonati se mogu davati oralno (na usta) ili intravenskim putem. Cilj terapije bisfosfonatima je povećanje gustine kostiju tela, uključujući pršljenove u kičmi. Povećanje gustine kostiju dovodi do manjeg rizika od preloma.

Dodatak kalcijuma
Kalcijum je važan za održavanje zdravih kostiju i zuba. Postoje preporuke za količinu kalcijuma koja vam je potrebna dnevno, prema uzrastu. Ako se utvrdi da u vašoj ishrani nedostaje kalcijuma, može se propisati suplement.
Postoje dva oblika suplemenata kalcijuma: kalcijum karbonat i kalcijum citrat. Oba oblika kalcijuma generalno sadrže i vitamin D, u rasponu od 200 – 400 IU/tableti.

Kalcijum karbonat često dolazi u obliku antacidnih lekova (Tums, itd.) i obično sadrži 200 – 400 mg kalcijuma po tableti. Upotreba kalcijum karbonata može omogućiti upravljanje simptomima GI, kao i dopunu kalcijuma.
Kalcijum citrat se bolje apsorbuje od kalcijum karbonata, posebno kod pacijenata koji takođe uzimaju agoniste H2 receptora ili inhibitore protonske pumpe za probleme sa želučanom kiselinom. Kalcijum citrat je nešto skuplji i dolazi u prilično velikoj veličini pilule, što nekim pacijentima otežava uzimanje.

Lekovi za zdravlje kostiju
Idi na vrh