Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležava se 3. decembra svake godine kako bi se promovisalo razumevanje pitanja invalidnosti, afirmisalo puno i ravnopravno učešće osoba sa invaliditetom i preduzele mere za njihovo uključivanje u sve aspekte društva.

Ustanovljen 1992. godine od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, Međunarodni dan osoba sa invaliditetom ima za cilj da promoviše prava i dobrobit osoba sa invaliditetom u svim sferama društva i razvoja.

Takođe, to je dan kada razmišljamo o napretku koji je postignut u zagovaranju prava osoba sa invaliditetom, kao i daljoj borbi i izazovima koji predstoje; 3.decembar služi kao podsetnik na tekuće napore da se stvori svet koji je dostupan i inkluzivan za sve.

Osim što je važan dan za povećanje vidljivosti i svesti o izazovima sa kojima se suočavaju OSI, ovaj datum je takođe povezan sa Strategijom Ujedinjenih nacija za inkluziju osoba sa invaliditetom, koja „pruža osnovu za održivi i transformativni napredak u inkluziji osoba sa invaliditetom kroz sve stubove rad Ujedinjenih nacija: mir i bezbednost, ljudska prava i razvoj.“

Ove godine, Međunarodni dan osoba sa invaliditetom u svetu obeležiće se pod sloganom UN-a: „Ujedinjeni u akciji za spasavanje i postizanje ciljeva održivog razvoja za, sa i od strane osoba sa invaliditetom“.

Podjednako je važno slaviti dostignuća i doprinose osoba sa invaliditetom. Mnogi pojedinci su prevazišli prepreke da bi se istakli u različitim oblastima, dokazujući da invaliditet ne definiše sposobnosti osobe.

Isticanjem uspešnih priča inspirišemo druge i odbacujemo stereotipe povezane sa invaliditetom.
U Srbiji živi oko 800.000 osoba sa invaliditetom, a u svetu se sa problemima invaliditeta suočava oko milijardu ljudi, ali invalidnost direktno ili indirektno pogađa i članove njihovih porodica. Osobe sa invaliditetom najčešće žive na granici ili ispod granice siromaštva, a češće nego drugi suočavaju se sa raznim vidovima diskriminacije i kršenja ljudskih prava.

I pored brojnih pomaka u praksi i pozitivnih promena zakonskih rešenja, OSI u Srbiji i dalje ne uživaju dovoljno prava koja bi im omogućila punu jednakost i uključenost u sve društvene tokove, stoga i dalje intenzivno treba raditi na unapređenju njihovog položaja.

U skladu sa motom „Ništa o nama bez nas“, osobe sa invaliditetom treba da učestvuju u donošenju svih odluka važnih za njihov život preko svojih organizacija i Saveza, kao i Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom.

Zbog specifičnosti invaliditeta i progresivnosti bolesti, osobe sa distrofijom se suočavaju sa mnogobrojnim preprekama arhitektonske, psihološke, socijalne prirode, nailaze na diskriminaciju i predrasude što onemogućava njihovo potpunije učešće u društvenoj zajednici. Iako je položaj osoba sa invaliditetom u svim segmentima društva znatno poboljšan poslednjih nekoliko godina, potrebno je omogućiti veću ravnopravnost osoba sa distrofijom i unaprediti položaj osoba sa invaliditetom.

Zahvaljujući Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom, najznačajnijem partneru Saveza, Savez distrofičara Srbije je u ovoj godini sproveo različite stimulativne i inkluzivne programe u cilju jačanja kapaciteta organizacija i unapređenja položaja osoba sa distrofijom u okviru programa „Кorak bliže inkluzivnoj Srbiji“.

Zajedno sa lokalnim organizacijama, Savez distrofičara Srbije je realizovao niz aktivnosti koje uključuju: programe za očuvanje i razvoj socijalnih veština osoba sa invaliditetom, socio-edukativni programe, aktivnosti sportsko – rekreativnog karaktera, tradicionalne manifestacije, izdavaštvo, aktivnosti koje doprinose inkluziji osoba sa invaliditetom, obeležavanje značajnih datuma, inovativne aktivnosti čija je svrha povećanje vidljivosti osoba sa distrofijom, promotivne kampanje u cilju podizanja svesti javnosti.

Takođe, Savez distrofičara Srbije je i ove godine uspeo da realizuje kamp i program pod nazivom „11.dečiji kamp SDS – Stvaramo bolji svet“ čiji je cilj osnaživanje dece i mladih osoba sa distrofijom i njihovih porodica. Nakon 55 godina, praktično od osnivanja Saveza, konačno su adaptirane i promenjene poslovne prostorije Saveza distrofičara Srbije uz podršku MRZBSP, Sektora za zaštitu osoba sa invaliditetom.

Međutim, postoje brojni problemi i izazovi sa kojima se suočavaju kako lokalne organizacije iz mreže Saveza, tako i pojedinci, i na njihovom prevazilaženju ćemo nastaviti da radimo i u budućem periodu.
Unapređenje i zaštita prava i dostojanstva osoba sa invaliditetom kao i poboljšanje kvaliteta njihovog života – nastaviće da bude prioritet u radu Saveza distrofičara Srbije i u 2024. godini.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom
Idi na vrh