Kontrakture i pasivno istezanje

Kod mišićne distrofije, mišići gube svoju normalnu funkciju i bivaju postepeno zamenjeni masnim tkivom.Svaki mišić našeg tela sastavljen je iz velikog broja mišićnih vlakana.

KONTRAKTURE

Mišići omogućavaju zglobovima da se pokreću i povezani su sa koštanim tetivama, dok ligamenti (tkivo koje vezuje kosti) kontrolišu veličinu i obim pokreta. Kada mišići oslabe ili se ne upotrebljavaju dovoljno, oni se kontrakuju (skupe, skrate), a to se dešava i sa svim okolnim ligamentima i tetivama. Zbog toga zglob ostaje čvrst i ukočen.Kod mišićne distrofije, kontrakture se najčešće javljaju u kukovima, kolenima i stopalima. Ovo je delom posledica slabosti mišića, a delom rezultat toga što oboleli od distrofije provode više vremena u sedećem položaju, kod njih je takođe smanjena i kondicija, jer oboleli hodaju na prstima da bi održali ravnotežu.

PASIVNO ISTEZANJE

Ovo je jednostavna tehnika koja se upotrebljava za istezanje napetih ili skraćenih mišića. Sastoji se u pokretanju zgloba u što je moguće većem obimu, laganim, ali čvrstim pokretima i u toj poziciji zglob se zadrži oko 30 sekundi. Dete se treba sasvim opustiti i ne sme pružati otpor istezanju.
Ako se istezanje vrši prebrzo, dete će pre pružiti otpor i plašiće se ovog istezanja. Ako se pravilno obavlja, pasivno istezanje ne sme biti bolno, a dete treba osećati istezanje i lagan, ali trajni pritisak. Pravilo je ići do granice bola.
Pasivno istezanje treba obavljati svakodnevno, a dobro je ako se to čini npr posle kupanja, kada je dete opušteno i zagrejano.

Kontrakture i pasivno istezanje
Idi na vrh