Istezanje kolena

Ukoliko dete još hoda, kontrakture na kolenima se retko javljaju i uglavnom u manjem obimu, ali je i tada osnovno sprečavanje ovih kontura da bi se održalo hodanje.

Za istezanje kolena dete treba ostati u istom položaju kao kod istezanja Ahilove pete. Na isti način kao kod prethodne vežbe, treba obuhvatiti petu a drugom rukom treba vršiti pritisak na butnu kost, neposredno iznad čašice. Stopalo pokretati kao kod istezanja Ahilove pete, i pritom odizati petu uvis, kako bi se istegle tetive kolena. Vežbu treba ponoviti 20 puta sa svakim kolenom.

Ovo se može izvesti i tako što dete leži na tvrdoj podlozi, stopala ispravi pod uglom od 90 stepeni (osloni se o zid ili neku prepreku), a preko kolena (odozgo) stavljamo tegove sa peskom, postepeno, dok se ne oseti prijatno zatezanje.Opterećenje se isto tako postepeno i skida, jer se pri naglom skidanju opterećenja može javiti bol. Sa ovim opterećenjem ostati bar 30 minuta.

Druga mogućnost za istezanje je da dete legne na stomak a ispod butine (ne kolena) se stavi manji jastuk. Na taj način težina same noge i stopala isteže tetivu ispod kolena, a najlakše se izvodi ako dete leži na krevetu tako da mu stopala vise preko ruba kreveta.
Ako imamo širok kaiš, možemo ga vezati preko zadnjice, a na pete se polako, obazrivo i postepeno dodaje opterećenje, najbolje teg sa peskom od 200 gr. Treba ostati u tom položaju barem 30 minuta . Isto tako opterećenja treba postepeno skidati.

Istezanje kolena
Idi na vrh